Weberklubben
Nu med  medlemmar
border gfx

Villkor för användning av FORUM

Weber Klubben är till för Weber-entusiaster, och här diskuteras allt som har med Weber och Weber Klubben att göra. Debatten är tänkt att fungera som en trivsam samlingsplats där du kan hitta inspiration till grillrätter och debattera grillkulturen och de evenemang som Weber Klubben anordnar.

Diskussioner om andra grillmärken hör inte hemma här, eftersom det finns flera andra utmärkta ställen för sådana diskussioner. Weber Klubben vill heller inte vara en yttringsplats för negativa åsikter om andra grilltillverkare.

Därför ber vi våra medlemmar att föra debatten i en saklig ton. Om vi får kännedom om innehåll eller åsikter som kan kränka andra förbehåller vi oss rätten att ta bort innehållet utan förvarning. Om händelsen upprepas får medlemmen en varning och kan därefter uteslutas.

border gfx

Medlemmarnas debatter

border gfx

Hur man justerar värme i en kolgrill

border gfx
border gfx
 • Divan
 • Inlägg: 1
 • 2013-07-12

 Jag var en 57cm kolgrill (57cm grill yta alltså). 

Jag vet inte om jag har alldelses för mycket briketter i grillen för när jag har en fin glödbäd och lägger på locket för att kolla värmen så ligger jag mellan 320 - 350 grader. Jag har nämligen igen sån där skorstenständare. Men som exempel så brukar jag hälla i en hel säck med briketter.  Så alltså hur mycket briketter skall man ha i grillen?

Sen så undrar jag hur man enklast justerar värmen i grillen? Ska man använda både det övre och undre spjället eller är det bara den ena som man skall pilla på? Om så är fallet hur ska då det andra stå?

Detta kanske är dumma frågor men bi har precis köpt oss en my grill och jag ärmförbannat trött på att äta kött som är kolsvart, bara för man inte kan. 

border gfx
border gfx
 • 57 pro
 • Inlägg: 21
 • 2013-07-12

 Hej.

Välkommen.

Hoppas du kommer få mycket glädje med din grill.
Jag hade köpt en skorstenständare för det underlättar mycket vid tändning.
Hur mycket briketter som behövs beror lite på vad du ska grilla och vilka briketter du använder, även yttre förhållande påverkar också rätt mycket.
Ju fler briketter desto högre värme.
Det blir en högre värme när man lägger dom i en hög än om dom ligger var för sig. Behöver du 10 briketter på sommaren kan du behöva 15-20 på vinter. Du kan börja med 15 briketter, tänd dom och när det är bra glöd fördela dom över gallret och känn med handen hur värmen är, prova sen flytta ihop dom till en hög och känn skillnaden. Om du känner i höjd med där grillgallret ska ligga så får du en känsla om hur varmt det blir där du lägger maten. Testa även att lägga på locket i 10 min när du har dom olika varianterna, så ser du vilken temperatur grillen hamnar på. Så får du lite hum om hur det funkar och även något att utgå ifrån när du ska grilla.
Det bästa du kan göra är testa och åter testa. 
Sen när du har koll på temperaturen blir det till att börja laborera med dom olika grill metoderna som direkt och indirekt.
Angående spjällen, jag kör med det nedre helt öppet och det på locket reglerar jag värmen med.
Bara återkom om du har fler funderingar.
Lycka till!
Jörgen
 

 

border gfx
border gfx
 • Divan
 • Inlägg: 1
 • 2013-07-13

 Hej å tack så extremt mycket Jörgen. 

Har bara en fråga till, är det skillnad på briketter och briketter? Och i såna fall hur vet man vilka som är bäst eller mest lönsamma att köpa. Idag köper ja ju bara där det är billigt eller där det råkar finnas när jag handlar annat.

 

border gfx
border gfx
 • 57 pro
 • Inlägg: 21
 • 2013-07-15

Hej.

Det var så lite. Glad att kunna hjälpa. Jag provade själv lite olika för 5-6 år sedan, men fick tag på Webers briketter för ett bra pris, köpte dom och har inte ångrat mig en minut. Nu köper jag inget annat. Brukar köpa på mig en hel del när jag ser dom har rea.;) Förvarar man bara torrt håller dom. Fördelen är att du har lång brinn tid när du ska grilla indirekt och när du grillar något direkt som inte behöver så lång grill tid kan du om du stänger spjällen direkt när du grillat färdigt använda en hel del av briketterna igen. Dom avger också bra med värme så därför behöver man inte så många åt gången. Ofta problemet med lite billigare briketter är att dom är nästan som kol, mycket värme, kort tid. Har ingen jätte koll, men tror att det har en del med hur briketterna är pressade, hur mycket massa det finns i var brikett och vad den är tillverkad av. Jag har inte direkt kollat i lönsamhet men eftersom dom går att återanvända och man inte behöver så många åt gången så även om dom kanske är lite dyrare i inköp tjänar man nog igen det i längden.

Jörgen

 

border gfx
border gfx

 Instämmer helt. Weber- briketterna är helt outstanding när det gäller jämn värme, lång brinntid, och allmän kvalitet

border gfx