Weberklubben
Nu med  medlemmar
border gfx

Villkor för användning av FORUM

Weber Klubben är till för Weber-entusiaster, och här diskuteras allt som har med Weber och Weber Klubben att göra. Debatten är tänkt att fungera som en trivsam samlingsplats där du kan hitta inspiration till grillrätter och debattera grillkulturen och de evenemang som Weber Klubben anordnar.

Diskussioner om andra grillmärken hör inte hemma här, eftersom det finns flera andra utmärkta ställen för sådana diskussioner. Weber Klubben vill heller inte vara en yttringsplats för negativa åsikter om andra grilltillverkare.

Därför ber vi våra medlemmar att föra debatten i en saklig ton. Om vi får kännedom om innehåll eller åsikter som kan kränka andra förbehåller vi oss rätten att ta bort innehållet utan förvarning. Om händelsen upprepas får medlemmen en varning och kan därefter uteslutas.

border gfx

Medlemmarnas debatter

border gfx

Själv använder jag nästan uteslutande hickory som flis eller "chips" som det står på förpackningen.

 

Lite tankar kring det här med spånen. Delar upp i lite avdelningar för att få en bättre överblick.

Användning:

I början blötlade jag alltid mina flis men har övergått till att endast blötlägga vid långtids grillning (mer än 30 min indirekt).

 

Utrustning som behövs:

Egentligen ingen, förutom rökflis då. Men visst jag har en röklåda från Weber, dock använder jag oftast den till att blötlägga lite flis i än till något annat. Jag har provat med flis inpackade i foliepaket, men jag återgår nästan alltid till att slänga flisen direkt på glöden.

 

Kort rökutveckling:

Torra rökflis rakt ner på glöden och på med locket.

 

Lång rökutveckling:

Har varit inne på att köpa en påse med större bitar också för att få en jämnare och längre rökutveckling med nöjt mig med flis/chips och att blötlägga hälften och ha hälften torr, blanda dem och slänga dem rakt ner på glöden och att "fylla på" med mer flis när det behövs. Här är också anledningen till inköpet av röklådan men jag personligen upplevde inte detta som en bättre lösning. Man ska ju ändå kolla till köttet, pensla lite, vända och så och då kan man ju lika enkelt fylla på med lite flis.

 

Smakinverkan av olika trädslag:

Jo helt säkert men jag är ingen expert på detta. Brukar oftast bara öka eller minska mängden rök beroende på hur jag vill ha just den rätten. Ett tips här för den som vill ha mycket röksmak är att pensla köttet med vinäger (jag använder alltid äpplecidervinäger) precis innan ni slänger på mer flis.

 

Lite av mina tankar kring grillning med rökning.

 

Kanske skulle denna tråd inte ligga under rökning utan under grillning men då får en moderator flytta den helt enkelt.

 

///Fromberg

 

 

 

border gfx
border gfx
 • Birre
 • Inlägg: 23
 • 2011-08-03

 Någon som har erfarenhet av rökning i gasolgrill?

Jag tycker att det är lite svårt att hålla flisen rykandes när man kör på så låg värme.

Om man slänger i sina spån i en röklåda eller folieform / foliepaket på sina flavoriserbars under upptändning så börjar dom ju ryka.

Om man skall köra spareribs på low and slow i ca 125grader så får jag köra en brännare på lägsta värmen och då slocknar mina flis. :(

 

Någon som har några bra tips på hur man får bra rök i en genesis 330?

 

border gfx
border gfx
 • Azon
 • Inlägg: 10
 • 2011-08-04
Hejsan Birre!

Jag har lite förslag till vad du kan testa! Hoppas att det fungerar!
Alternativ nr. 1 är ett såkallat "rökpaket". Packa ihop de torra rökflisen i en bit aluminiumsfolie till ett paket, som du sticker små hål i. Lägg paketet på gallret, under tiden som grillen värms upp – och den ska värmas upp ordentligt innan det börjar komma rök.
När det börjar ryka, sänker du värmen till den önskade temperaturen. Rökfliset är i det här fallet inte blött, dels då det är svårare att tända fuktigt rökflis med värmen från gallret, dels gör den syrefattiga miljön inne i rökpakeket, att filsen inte brinner, men bara glöder.
 
Aluminiumsformsvarianten: Du kan också lägga träflisen i en aluminiumsform, sticka lite hål i botten och placera den på gallret. Här är det en god idé att blötlägga träflisen. Med den här metoden tillförs det massor av luft och flisen vill därför bränna istället för att glöda. Metoden behöver lite mer översikt och omsorg – om det skulle eld i folieformen med träflis inne i grillen, kommer temperaturen att stiga våldsamt. Så håll öga med den!
 
Blötläggningen av rökflisen påbörjas några timmar innan grillning.

Låt oss höra om du lyckas 

border gfx
border gfx
 • Birre
 • Inlägg: 23
 • 2011-08-05

 Tackar för tipset!

Jag skall testa att köra med torr flis i folepaket. Då kanske den åller sej pyrande bätte.

Återkommer med resultat.

border gfx
border gfx
 • Birre
 • Inlägg: 23
 • 2011-08-09

 Jag testade i förrgår med en hel fransyska (styck-delen alltså) och rökspån uppe på gallret torrt i ett foliepaket.

Fick tyvärr ingen vidare fart på det alls även om värmen vart uppe på över 300 innanjag gjorde rent galler.

 

Idag körde jag två beercan chicken och slängde ner likadant foliepaket på flavorizerbarsen och då rök det bättre.

Fortsatte även ryka efter jag säkte värmen. IFS så hade jag de två yttersta brännarna på medium och 175grader under locket så det va ju lite högre värme men borde funka även på låg värme.

 

Tackar för tipset Azon!

border gfx
border gfx

 Hej,

Du nämner i ditt inlägg Webers röklåda. Jag fick själv en sådan i present förra våren men nu är den totalt upprostad. Måste säga att den håller inte normal Weber standard. Leta istället efter en rostfri om ni skall köpa röklåda. Litet tips bara.

border gfx
border gfx

Hej!

Är det någon som har provat att röka räkor med en gasolgrill? Jag skulle vilja ha lite input på hur man går tillväga.

Jag har funderat på att sätta min röklåda på favorizerbarsen på ena sidan och sen lägga räkorna i en grillwok på andra sidan. Tricket är ju att man inte vill ha räkorna för varma så dom blir sega. Har någon nån input om tider, temperaturer och vad för rökspån eller chips som funkar bäst så vore jag tacksam. Annars får man väl köpa ett par kg räkor och prova sig fram.

border gfx
border gfx
 • SiSu82
 • Inlägg: 1
 • 2013-07-04

 Väcker liv i en gammal tråd =)

Jag har både en Weber Q320 och en One Touch Premium 57cm, jag har börjat använda gasolgrillen mer och mer pga enkelheten och hur snabbt man kan vara redo för att grilla. Därimot så har jag även börjat lägga på lite rökflis nu och på kolgrillen är det ju plättlätt, fukta 30min lägg ner på briketterna/kolet.  så får man en fin rökutveckling.

Köpte mig en Weber Style röklåda och har provat ställa den på brännarna på Q320 utan någon märkbar rökutveckling, la även märke till att man får inte använda "vecket" för då brinner det ingenting under röklådan. 

har även provat att ställa den direkt på gallret direkt över en brännare men med ungefär samma resultat som på brännaren.

Är det möjligt att få mkt rök i en Q320 på ett "enkelt" sätt? Har kört upp grillen jätte varmt, provat torra, blöta flis m.m.

 

/Simon

 

 

border gfx
border gfx
 • 57 pro
 • Inlägg: 21
 • 2013-07-05

 Hej.

Har själv en genesis och där funkar det med att sätta rök lådan på en flavorizer bar och som du skriver på brikettgrillen är det inga problem.

Men jag hittade detta på den danska klubb sidan. 

http://www.weberklubben.dk/temasider/tema_weber_q/weber_q-området/røgning_på_q.aspx

Kanske kan vara något?

Mvh

Jörgen

border gfx
border gfx
 • elof
 • Inlägg: 54
 • 2013-07-06

Jag har en Spirit E310 Classic.

Jag har även två stycken röklådor (funkar även med aluminiumfoliepaket).

 

Blöt en rejäl näve spån i minst 20 min.   1 stor näve ger rök i ca 20 min.
(två stora nävar = 40 min vid ~180 grader, ovanpå en brännare på 30% effekt)
Häll av vattnet. Se till att pressa ut flisorna mot metall-kanterna. Flis som ligger i flera lager gör ingen nytta - de blir aldrig varma nog att börja ryka.

Tag bort ena grillgallret och värm upp grillen till typ 180 grader.
Placera smoke-boxen på någon av flavorizer-barsen vars brännare kommer vara på (på låg värme) under grillningen.
Bäst = mittenbrännaren. Om du tar den längst bort eller längst fram, se då till att trycka ner röklådan *ordentligt* så
att den ligger an mot flavorizer-baren, annars bränns aldrig spånen. Jag trycker först dit själva lådan och lägger sedan på locket, eftersom det är en aning större.

note: Du ska inte vrida på max på brännaren, då kan det lätt börja brinna inne i röklådan så fort flisorna torkat lite, då blir det sot och äcklig rök. Rökning lämpar sig bättre vid längre grill-tider och lägre temperaturer (125-180).

Värm tills det börjar ryka, typ 6 min.

Lägg nu på fisk, kött eller vad som nu ska grillas och rökas på det andra grillgallret.
Byt ut röklådan med nytt blötlagt flis när röken tagit slut.

Om du kan kika in i grillen utan att öppna locket, kolla vart röken tar vägen och placera köttet/fisken mitt i dess väg.


Om du vill BBQ:a - 130 grader:
  Grilla indirekt med de två yttersta brännarna. På min ugn ska de vara inställda på allra minsta möjliga läge och mitten-
  brännaren helt avstängd, vilket ger 130 grader i grillen. Med en röklåda på en av brännarna som är igång blir det lite rök under lång tid.

För typ 180 grader:
  Alla tre brännarna på min. (ger lite rök hela tiden)
  eller
  En brännare avstängd, en på min och den med smoke-boxen på ca 30% (ger aningen mer rök)
 

border gfx