Weberklubben
Nu med  medlemmar

Böckling - En klassiker i smokern


Böckling - En klassiker i smokern

Min första upplevelse av böckling var när jag var runt sex år och min pappa rökte sill på sin ABU rök med alspån. En underbar doft som satte sina spår och 40 år senare är det fortfarande en favorit, där ABU röken ersätts av en WSM.

Böckling är en gammal klassiker med anor från medeltiden, där man först saltade och sedan rökte sill/strömming för att få längre hållbarhet.

Steg 1 - Inköp av råvara
För att göra det lite enklare köper jag sill som redan är rensad och klar av min lokala fiskhandlare. Då jag bor på västkusten heter det sill och är du från Kalmar eller norröver så heter det strömming.

Steg 2 - Förbered sillen
Skölj sillfiléerna under kallt rinnande vatten och torka dem sedan torra med hushållspapper. Strö lite salt över fisken och förvara i kylskåpet under ca 5 timmar. Skölj sedan av saltet och torka av med hushållspapper.Steg 3 – Starta igång WSM
Nu börjar det roliga och med en härlig jämn värme från WSM är det dags för rökning. Det som är lite fascinerande med WSM är att den är klockren på att hålla temperaturen för tillagning enligt principen ”low and slow”.Steg 4 – Trä sillen på spett
Nu blir det lite special för jag vill att sillen skall träs på ett spett, så att den röks hängande. Detta löste jag med ett grillspett, som jag sedan satte fast med lite ståltråd på det översta gallret. Fungerade perfekt ☺!Steg 5 – Rökning
När WSM visar perfekt temperatur ca 100°C är det dags för rökning av sillen. När grillspetten är på plats, så lägger jag en stor näve med hickoryspån (ville prova med lite sting i röken) på glöden och stänger luckan. Beroende på sillens storlek, så är den klar efter ca 30-50 minuter. Fiskköttet skall vara vitt och är du osäker kan du alltid ta ut en sill och prova.Tips – Vill du ha lite fastare kött är det bara att röka lite längre. Önskas mer röksmak, så regleras det med mer spån under tillagning.

Steg 6 – Belöningen
Servera böcklingen på knäckebröd tillsammans med en smakrik hårdost samt iskall öl.Smaklig spis vid grillen

/Ulf

 

border gfx

om författaren

 
Mannen bakom Ulfs Corner, Ulf Lundahl, lever och andas för matlagning på grillen - och därför vill han via denna sida dela med sig av sina erfarenheter och ge inspiration till alla grillentusiaster.
 
Genom att Ulf Lundahl är den del av BBQtaste teamet, så lever han varje dag ut sin glödande passion i form av de olika grillevent de arrangerar både i Sverige och Norge. Ulfs Corner är ett inspirerande resultatet av samarbetet mellan BBQtaste och Weber Klubben.
 
Välkommen till Ulfs Corner och låt er inspireras vid grillen.
border gfx
border gfx

Flera nyheter

border gfx